Close

Uber: Θα αναπτύξει αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα με εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης

Η Uber συνεργάζεται με τη βρετανική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Wayve για την ανάπτυξη αυτοοδηγούμενων οχημάτων.

Η εταιρεία λέει ότι θα συνεργαστεί με αυτοκινητοβιομηχανίες για να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης της start-up με έδρα το Λονδίνο.

Αυτό θα προσφέρει αυτόνομη λειτουργικότητα Επιπέδου 4 σε οχήματα που θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια στο δίκτυο Uber «σε πολλές αγορές σε όλο τον κόσμο».

Ο αυτοματισμός επιπέδου 4 ορίζεται από την Εταιρεία Μηχανικών Αυτοκινήτου ως όταν ένα όχημα έχει τον πλήρη έλεγχο της οδήγησης υπό ορισμένες συνθήκες ή σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία.

Στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας, η Uber θα πραγματοποιήσει επίσης μια στρατηγική επένδυση στην Wayve, αν και δεν έχουν αποκαλυφθεί περισσότερες λεπτομέρειες.

Η επένδυση θα λειτουργήσει ως επέκταση του γύρου C της σειράς χρηματοδότησης ύψους 1,05 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανακοινώθηκε τον Μάιο, με επικεφαλής την ιαπωνική SoftBank.

Σύμφωνα με την Wayve, η χρηματοδότηση της Uber θα χρησιμοποιηθεί για να επιταχύνει τη δουλειά της με παγκόσμιους OEM για να εξοπλίσει καταναλωτικά οχήματα με λειτουργίες υποστήριξης οδηγού επιπέδου 2+ και δυνατότητες αυτοματισμού υπό όρους επιπέδου 3.

Η συμφωνία σηματοδοτεί μια ακόμα αναβάθμιση για τη Wayve, της οποίας η ανοδική τροχιά τα τελευταία δύο χρόνια ήταν αξιοσημείωτη. Έχει υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση από πολλές εταιρείες που εργάζονται σε αυτόνομα οχήματα προωθώντας την τεχνολογία Embodied AI.

Η Wayve το περιγράφει ως ενσωμάτωση «προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης σε οχήματα και ρομπότ για να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο οι μηχανές αλληλεπιδρούν, κατανοούν και μαθαίνουν από την ανθρώπινη συμπεριφορά σε περιβάλλοντα πραγματικού κόσμου».

Η προσέγγιση, η οποία δεν απαιτεί χάρτες, επιτρέπει στα AV να λειτουργούν εκτός γεωγραφικών περιοχών. Μεταξύ των πρόσφατων επιτυχιών της είναι η έναρξη της μεγαλύτερης αυτόνομης πιλοτικής παράδοσης αστικών παντοπωλείων της Ευρώπης στο Δυτικό Λονδίνο.

«Η Wayve χτίζει έναν «γενικού σκοπού» που οδηγεί το Al που μπορεί να τροφοδοτήσει όλα τα επίπεδα αυτοματισμού οδήγησης σε οποιοδήποτε τύπο οχήματος, οπουδήποτε στον κόσμο», δήλωσε ο Alex Kendall, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος.

«Είμαι ενθουσιασμένος που συνεργάζομαι με την Uber, το μεγαλύτερο δίκτυο κινητικότητας στον κόσμο, για να ενισχύσουμε μαζικά τη μάθηση του στόλου της τεχνητής νοημοσύνης μας, διασφαλίζοντας ότι η τεχνολογία AV μας είναι ασφαλής και έτοιμη για παγκόσμια ανάπτυξη σε όλο το δίκτυο της Uber. Μαζί, είμαστε ενθουσιασμένοι που θα συνεργαστούμε με ΚΑΕ αυτοκινήτων για να φέρουμε τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης στους καταναλωτές νωρίτερα».

Η συνεργασία είναι αξιοσημείωτη και για την Uber, η οποία έχει πραγματικά αυξήσει το ενδιαφέρον της για την αυτόνομη τεχνολογία τους τελευταίους μήνες.

Στις αρχές Αυγούστου επιβεβαίωσε ότι τα αυτόνομα ταξί Cruise θα είναι διαθέσιμα στο δίκτυο από το 2025. Αυτό ακολούθησε την ανακοίνωση συμφωνίας με την κινεζική BYD τον Ιούλιο ότι το ζευγάρι θα συνεργαστεί για την ανάπτυξη AV για χρήση στην Uber εκτός ΗΠΑ.

Προσφέρει ήδη βόλτες με αυτοοδηγούμενα ταξί Waymo στο Phoenix και στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με την Motional στο Λας Βέγκας, ενώ παράλληλα προωθεί την αυτόνομη παράδοση φαγητού μέσω του Uber Eats.

«Η προηγμένη προσέγγιση ενσωματωμένης τεχνητής νοημοσύνης της Wayve έχει πολλές υποσχέσεις καθώς εργαζόμαστε προς έναν κόσμο όπου τα σύγχρονα οχήματα είναι κοινά, ηλεκτρικά και αυτόνομα», δήλωσε ο Dara Khosrowshahi, Διευθύνων Σύμβουλος της Uber.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που φέρνουμε τη Wayve ως συνεργάτη για να συνεργαστεί με τις αυτοκινητοβιομηχανίες καθώς συνεχίζουμε να χτίζουμε την Uber ως το καλύτερο δίκτυο για αυτοοδηγούμενα οχήματα».

[via]

Ακολουθήστε το Autonomous.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα όλα τα νέα άρθρα! Αν χρησιμοποιείτε RSS μπορείτε να προσθέσετε το Autonomous.gr στη λίστα σας με αυτό το σύνδεσμο https://www.autonomous.gr/feed/.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες σε online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 Comments
scroll to top